6. I-TEK: Waarheidsvinding als drijfveer
Het zit in de genen
Rutger Spoor is eigenaar van I-TEK. Dagelijks verricht I-TEK voor a.s.r., haar ketenpartners en andere opdrachtgevers in de verzekeringsbranche alle voorkomende technische en/of tactische onderzoeken naar de meest uiteenlopende kwesties.
Rutger Spoor groeide op in een familie waarin zijn loopbaan genetisch al min of meer bepaald was: op jonge leeftijd begon hij ook bij de politie, net zoals al zijn naaste familieleden. Hij ging werken bij een lokaal rechercheteam en daarna bij een landelijke eenheid gericht op de bestrijding van de georganiseerde en internationale misdaad. Tijdens zijn werk bij de recherche raakte hij geïnteresseerd in dossiervorming en het coördineren van onderzoeken en werkprocessen. Een loopbaan bij de overheid leek min of meer zeker te zijn. Via oud-collega’s kwam Rutger in contact met de oprichter en toenmalige eigenaar van I-TEK, die op zoek was naar iemand die zich wilde toeleggen op de dossiervorming en uiteindelijke de overname van I-TEK. Rutger stapte over en startte als onderzoeker bij I-TEK. In 2012 deed zich de mogelijkheid voor om mede-eigenaar te worden en sinds 2016 is Rutger de enige eigenaar van I-TEK.
Technische en tactische onderzoeken Inmiddels bestaat I-TEK ruim 23 jaar en bestaat het team uit 14 technisch- en tactisch onderzoekers en drie administratief medewerkers. Het team verricht zowel technische- als ook tactische onderzoeken. Dit zijn bijvoorbeeld onderzoeken naar branden, diefstal en inbraak, letsel en inkomen, opzetaanrijdingen en dergelijke. Doel van deze onderzoeken is waarheidsvinding.

Welke tendensen zie je in jouw vakgebied?
“Tijdens mijn werkzaamheden bij een landelijke opsporingsdienst bij de overheid was destijds al veel aandacht voor formele en administratieve processen en verslaglegging van onderzoeken. In die tijd werden gerechtelijke procedures vaak gekenmerkt door een focus op formaliteiten en de ‘jacht’ van de advocatuur op vormfouten. Bij I-TEK was hier aanvankelijk minder sprake van, maar kwam uiteindelijk een soortgelijke ontwikkeling na de komst van gedragscodes en klachteninstituten en dergelijke. Niet zelden wordt bij fraude de juridische weg gezocht om gelijk te krijgen. Soms ook gevoed door belangenbehartigers die bij de behandeling van de claim worden betrokken en die soms minder naar de inhoud kijken, maar juist op zoek gaan naar fouten in het proces. Voor vaststelling van de schade en de toedracht voor beantwoording van de dekkingsvraag, is de noodzaak werkprocessen helder en inzichtelijk te maken dan ook, groter dan ooit.”
Vroeger was alles beter?
“We zijn steeds kritischer. Er wordt voortdurend gezocht naar een evenwicht in de belangen van verzekeraars en hun ketenpartners en wat consumenten en de samenleving acceptabel achten. Het is soms makkelijk om negatief te kijken naar deze ontwikkelingen in de zin van ‘vroeger was het beter’, maar als je even verder kijkt, zie je dat deze ontwikkelingen juist de veerkracht en ambitie zichtbaar maken om de lat op de juiste manier steeds weer wat hoger te leggen. In de praktijk blijkt dat veel al erg goed gaat en wat minder goed gaat, wordt verbeterd. Op allerlei plekken in de verzekeringsbranche is veel aandacht voor innovatie, het borgen en vergroten van de kwaliteit en professionaliteit door onder andere permanente educatie en intensievere samenwerking en kennisoverdracht in de gehele keten. Kortom, uitdagingen en kansen zijn er voor iedereen die ze graag wil aanpakken." Rutger noemt in dit kader een actueel voorbeeld van een vonnis dat volgens hem heeft gezorgd voor een verdere verbetering van de kwaliteit van de opdrachtverstrekkingen en het daarbij borgen van de juridische en formele kaders.”
Hoe ervaar je de samenwerking met a.s.r. ?
“De samenwerking met a.s.r. en haar ketenpartners is door de jaren heen altijd klantgericht gericht geweest door kwalitatief goed en objectief toedrachtonderzoek. Het uitgangspunt van a.s.r. is altijd de juiste besluitvorming over een schade en/of verzekerd risico. Kenmerkend voor de relatie is ook het directe en collegiale contact wat bijdraagt aan prettig en succesvol samenwerken.”
Hoe ziet de toekomst voor I-TEK eruit?
“De komende periode zal bij I-TEK in het teken staan van behoud en vergroting van de capaciteit, zodat de dienstverlening van toedrachtonderzoek gegarandeerd blijft. Na enkele bijzondere jaren met COVID-19, is er sprake van een hoge werkdruk en dit zorgt er soms voor dat iets niet of niet direct mogelijk kan zijn, ondanks dat door eenieder heel hard wordt gewerkt. Om hier goed mee om te gaan is goede communicatie over wat wel of niet mogelijk is, essentieel. Zo worden de kwaliteit en voortgang in de onderzoeken behouden en is er ook oog voor het behoud van het welzijn van de medewerkers en dus de continuïteit."
Volgens Rutger is het belangrijk om naar nieuwe medewerkers te zoeken op andere plekken dan in de traditionele ‘vijvers’. Denk hierbij aan onderwijsorganisaties waarbij de verzekeringsbranche onder de aandacht wordt gebracht om zo jonge mensen aan te trekken. “Tenslotte werken wij allemaal in een wereld met veel dynamiek, zekerheid en aandacht voor de individuele, collectieve en duurzame toekomst dus in die zin zou dat ook veel jonge mensen moeten aanspreken.”
Met veel plezier en uiterste inzet gaat I-TEK door met het verrichten van mooie onderzoeken. De dagelijkse praktijk wijst uit dat een telefonisch overleg over nieuwe zaken waardevol is om het startmoment en het doel van het onderzoek af te stemmen, aldus Rutger. “Dit zorgt voor meer kwaliteit en een bijkomend voordeel is dat het voor velen bijdraagt aan het werkplezier, want het vele thuiswerken tijdens de periode met COVID-19 heeft velen van ons toch ook geleerd dat een groot deel van werkplezier toch ook de dagelijkse persoonlijke omgang met collega’s is.”

Rutger Spoor, eigenaar van
I-TEK: “De samenwerking met a.s.r. en haar ketenpartners is door de jaren heen altijd klantgericht gericht geweest door kwalitatief goed en objectief toedrachtonderzoek."
Het succes van PPS
In 2022 deelden Motus (een publiek-private samen-werking tegen vastgoedcriminaliteit), het CBV en verzekeraars kennis over crimineel pandgebruik en het effect op verzekeringen. In de brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ van RIEC Rotterdam wordt uitgelegd wat crimineel pandgebruik is, wat de risico’s zijn en hoe je het signaleert. Daar¬mee kunnen opstalverzekeraars klanten duidelijk maken waar ze op moeten letten als ze hun wo¬ning of bedrijfspand verhuren. Zo dragen overheid, verzekeraars en verzekerden samen bij aan de strijd tegen (verzekerings)criminaliteit.
Bron: CBV factsheet november 2022