4. Op vakantie

Wat als je iets overkomt tijdens de wintersport?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren: je zit in het buitenland en hebt medische zorg nodig. Er staat je (of je familie) een hoop geregel te wachten. Wat kun je doen om hier op voorbereid te zijn?


  • Moet je naar de lokale huisarts of naar het ziekenhuis? Neem dan contact op met de Alarmcentrale van je verzekeraar. Dat kan je zorgverzekeraar zijn, of je reisverzekeraar. Zij helpen je te regelen wat je nodig hebt, en denken met je mee met wie je contact op moet nemen en waar. Ze kunnen je ook helpen een tolk te regelen.
  • Maken jij of je familie extra reiskosten door bijvoorbeeld heen en weer te reizen van en naar het ziekenhuis? Of doordat je plotseling terug moet naar Nederland? Ook dit kun je regelen via de Alarmcentrale.
  • Denk voor je vertrekt goed na over je verzekeringen. Een deel van je ziektekosten in het buitenland valt onder je zorgverzekering, en een deel onder de reisverzekering (met aanvullende dekkingen). In de Verenigde Staten (bijvoorbeeld) kost een dag in het ziekenhuis liggen zoveel meer dan in Nederland, dat dit meer is dan een Nederlandse zorgverzekering uitbetaalt. Dan kan de aanvullende dekking ‘geneeskundige kosten’ heel nuttig zijn. Deze dekking zorgt er namelijk voor dat jij het verschil niet uit eigen zak hoeft te betalen.


Ongeluk op de piste

Bij een ongeluk op de piste is het zaak om te zorgen dat het slachtoffer en iedereen in de buurt in veiligheid is. Zorg ervoor dat de plek waar het slachtoffer ligt of zit goed zichtbaar is voor andere wintersporters. Daarna is het zaak om meteen de pisteurs te waarschuwen. Pisteurs zijn de mensen die er dag in dag uit voor zorgen dat de pistes veilig zijn. Meestal zullen deze snel ter plekke zijn en de 'leiding' op zich nemen. Je kunt de pisteurs herkennen aan hun outfit met het grote rode kruis op de mouw.


Alarmcentrale
Iedere verzekeraar beschikt over een eigen Alarmcentrale, die 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken is. Ze helpen je in noodsituaties en voorzien je van advies waar nodig.


Adviseur
Laten we hopen dat je dit lijstje nooit nodig zal hebben. Maar gebeurt het je toch, en wil je advies op maat? Neem dan (voor je op vakantie gaat) contact op met je adviseur.